Självbedrägeri och raw chokladbollar...

Det är ju magiskt vackert ute idag, och svinkallt. Efter att ha lämnat av tjejerna till sin älskade pappa med familj (de fick förstås väcka lilla Nemo så att jag fick gosa lite med honom och dra in hans mopslukt i näsborrarna en stund) åkte vi hem med ambitionen att gå ut på en lång, vintrig promenad. Först skulle vi bara kolla ett (hej, självbedrägeri...) avsnitt av Game of Thrones medan vi åt en härlig frukost i soffan. Ett avsnitt blev tre och promenaden bidde... en promenad till frysen för att hämta några...
...raw chokladbollar, doppade i mörk choklad och med havssalt ;-) Du minns kanske att jag skrev om chokladdoppade kolabollar för några veckor sedan, jag hoppas verkligen att du gjort MINST en sats av dem sedan dess... Om du nu känner ett behov av att variera dig kommer ett annat recpet små smarriga små bollar här nedan.
Den här kokboken fick jag i present efter en föreläsning förra året och den har blivit en riktig favorit här hemma. Alexandra Larsson vann "Hela Sverige bakar" 2014 och allt jag har bakat från boken har blivit superbra, förutom hennes nyttiga kladdkaka som blev bedrövligt äcklig men jag måste ha gjort fel någonstans på vägen. Menge gör en liknande, med svarta bönor i smeten, och den blir jättegod. Jag har fått en liten hangup på att baka nyttiga(re) bakverk, tycker det är himla kul :-) Till nyårsafton bakade jag raw jordgubbstårta från #bakboken och vilken succé den blev!

Det här behöver du (18-20 små bollar):
2,5 dl naturella cashewnötter (eller andra nötter, tex paranötter)
8 urkärnade dadlar (gärna Medjool)
1,5 msk kakao
1-1,5 msk smält kokosolja (med smak)
1 tsk honung
1 krm äkta vaniljpulver
 
1. Kokosflingor (Alexandras förslag)
2. Finhackade nötter (Alexandras förslag)
3. En halv smält chokladkaka, 70 % + lite flingsalt att strö över (mitt förslag)
 
Gör så här:
Mixa alla ingredienser i en mixer eller i en matberedare. Den här typen av tröga, mindre smetar tycker jag inte funkar så bra i en vanlig mixer (som jag gör smoothie etc i) utan jag använder en mixerstav som sätts fast på en speciell bägare som hör till. Tycker att det blir mycket bättre men detta beror väl helt på vad man har för arsenal av olika mixrar hemma ;-)
 
Om du kör på Carros vis så smälter du choklad över ett vattenbad, ställer in bollarna en stund i kylen först för att sedan doppa dem i chokladen och ställa på en tallrik i kyl/frys för att stelna (glöm inte havssaltet bara). I annat fall rullar du dem i kokosflingor eller hackade nötter. Du kan också byta ut en msk olja mot samma mängd starkt kaffe för en lite vuxnare smak.
 
♥ ♥ ♥
1 JOSEFINE:

skriven

ser smarrigt ut!

Svar: Smarrigt och inte helt onyttigt (och dessutom chokladigt), det är en bra kombo tycker jag!!!
Caroline

Kommentera här: