Söndagsmorgnar har för mig alltid varit speciella. Innan barnen kom bestod de ofta av flera olika morgontidningar med bilagor, färskpressad juice, bröd och italienska delikatesser. Då kunde frukosten pågå i flera timmar. Med små barn i huset gick menyn mer åt pannkaks- och våffelhållet och avhandlades på betydligt kortare tid. Eftersom jag numera är både med och utan barn ser helgfrukostarna lite olika ut. Imorse (jag har tjejerna den här helgen) blev det miniomeletter med bl.a. färska räkor, salami och skinka. Känns betydligt bättre än gårdagens intag av cheerios och mjölk för tjejernas del... Balans är nyckelordet, eller hur var det nu igen :-)
 
Hur som helst, jag älskar tonfiskröra och tröttnar aldrig. Åtminstone några gånger per månad gör jag en stor sats och har i kylskåpet några dagar. Perfekt när jag inte har barnen, det blir grunden till en enkel middag eller mellanmål (eller frukost, för den delen). De helger jag är själv lyxar jag gärna till det med varma smörgåsar med tonfiskröra, stark ost och bröd från Vallentuna Stenugnsbageri. Såååååå gott ♥
Senast jag gjorde tonfisktoast köpte jag ost- och olivbröd och det blev riktigt bra. Min filosofi (som jag inte alltid lever efter men som jag gillar) är att inte vräka i mig billigt köpebröd från t.ex. ICA utan hellre äta lite mindre bröd på vardagarna och lyxa till det med härligt, nybakat bröd från något stenugnsbageri på helgerna.
Rejält med tonfiskröra ska det förstås vara på varma smörgåsar...
...och så några skivor stark ost (t.ex. lagrad prästost eller cheddar) samt jalapênomjukost som pricken över i :-)
På med lite paprikapulver och in i mitten av ugnen på 200 grader i några minuter tills dess att osten smält och fått fin färg.
 
Recept på världens godaste tonfiskröra kommer här nedan. Hoppas att du får en riktigt fin söndag, kramar!!!

Det här behöver du:
2 burkar tonfisk i olja (jag brukar ta Abbas)
1 dl creme fraiche (34 %)
1,5 dl majonäs (jag använder Hellmans)
1-2 kokta ägg (krämig gula)
0,5-1 rödlök
0,5 kruka färsk dill
0,5 dl cornicons
0,5 dl inlagd gurka (förslagsvis "Mor Annas")
1 tsk dijonsenap
0,5 tsk curry
1 tsk citronpeppar
salt, vitpeppar och grovmalen svartpeppar
 
Så här gör du:
Öppna en liten del av locket på burkarna och låt dem rinna av upp och ner en stund i diskhon. Blanda därefter ihop alla ingredienser i en rymlig bunke. Ägget, rödlöken, dillen och gurkorna ska vara finhackade. Smaka av med kryddor och eventuellt med mer creme fraiche och majonäs tills dess att du får en konsistens och smak som känns perfekt.
 
Om du inte vill gå vidare och göra varma smörgåsar så föreslår jag att du serverar tonfiskröran i varma pitabröd. Gärna tillsammans med smulad fetaost, babytomater, gurka, salladsmix, jalapênos, färsk dill och citron i skålar bredvid. Toppen till fredagsmyset :-)
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress