Att baka kanelbullar är en trevlig sysselsättning på semestern, eftersom fika är ett dagligt (obligatoriskt) inslag i vår familj samt att hembakat ALLTID är godast så är det inget att diskutera att det behövs sättas en deg då och då ;-) Hemligheten med goda bullar är att inte snåla på smöret och fyllningen, det är nämligen skillnaden mellan saftiga och fylliga bulllar samt torra och lite trista dito! Så smöret är A och O, i övrigt är det bara att följa receptet på baksidan av mjölpåsen:

Det här behöver du (till ca 40 bullar)
150 gr smör/margarin
5 dl mjölk
50 gr jäst
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma (kan uteslutas)
850 gr (ca 14 dl) vetemjöl

Till fyllningen behövs 100 gr rumsvarmt smör/margarin, 1 dl socker och 2 msk kanel (snåla som sagt inte, hellre för mycket än för lite...)

1 ägg till pensling
Hackad mandel eller pärlsocker att strössla över

Gör så här:
Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 C). Smula ner jästen i en degskål. Häll över degvätskan och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt och eventuellt kardemumma. Mät upp mjölet luftigt. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakning. Arbeta degen kraftigt i 5 min med maskin (10 min för hand). Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i 30 min. Knåda degen smidigt på mjölat bakbord, dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka och bre på fyllningen. Rulla ihop till en rulle och dela varje rulle i ca 10 bitar. Lägg dem med snittytan upp i bakformar. Jäs i ca 40 min (Sätt på ugnen till 250 C under tiden det jäser). Pensla bullarna med ägg, strössla på nötter eller socker. Sätt in i ugnen i 5-8 minuter.

Njut en eller flera tillsammans med kall mjölk, jordgubbsaft eller en latte :-)