Ugnsgratinerad falukorv

publicerat i Favoritrecept - kött & färs;

Vilken skön söndag vi har haft! I förmiddags åkte Jimmy och Irma till Andy´s lekland i Sickla och roade sig några timmar medan jag stannade hemma och tvättade (av någon anledning blir det alltid så att jag tvättar flera maskiner varje söndag när man enligt allas våra budord bara skall vila...). Till lunch blev det rester från gårdagens otroligt goda renskavsgryta, måste lägga ut receptet på den också framöver :-) När Irma somnat slängde vi oss ner i soffan tillsammans med varsin skål marängsuisse och kollade på Sopranos (min födelsedagspresent till Jimmy var ett lysande drag måste jag säga, nu vet vi vad vi skall se på varje gång vi bänkar oss framför TV:n, hihi...) och därefter sov vi middag tills Irma vaknade. Hur ofta gör man det egentligen??? Det var SÅ skönt! Sedan gick jag och tränade och nu skall vi strax kolla ett avsnitt till, mätta och nöjda efter kvällens falukorv-middag :-)

När jag gör ugnsgratinerad falukorv kör jag numera oftast efter Leif Mannerströms recept (förstås...), den är en riktig höjdare :-) Men den här varianten är också jättegod och lite enklare att göra (framförallt är det rätt troligt att man har dessa ingredienser hemma).

4 portioner
600 gram falukorv (Jag brukar ta den som heter "Falukorv utan E-nummer" från Familjen Olsson)
1 gul lök
1 mogen tomat
1 äpple
stark senap (går förstås bra med andra sorter också)
ketchup
5-8 skivor (fet) ost
salt
svartpeppar
oregano
lite smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj botten på en ugnssäker form och lägg i korven. Skär djupa snitt (0,5-1 cm mellanrum) i hela korven men se till att du inte skär hela vägen igenom. Skiva tomat, lök och äpplet i halvmånar. Tryck ut senap och ketchup (efter behag som farbror Melker i Saltkråkan brukade säga...) i varje skåra och pilla därefter in lite lök, tomat och äpple. Salta, peppra och krydda med oreganon (ta riktligt), avsluta med att lägga ostskivorna över korven. Sätt in i mitten av ugnen i 25-30 minuter, osten skall ha fått fin färg när den är klar. Servera med hemlagat potatismos och en klick senap.