Dagens rätt från Middagsfrid (viltfärsbiffar från Dala-Floda med gräslökssås, kokt potatis och morötter) var väldigt god. Ganska mycket hackande blev det men det var väl värt besväret. Här kommer receptet :-)

1. Sätt på potatis för 4 personer
2. Skala 1 rotselleri (300 g) och hacka 2 dl smått (skall blandas i biffsmeten). Skär resten i cm-stora kuber om du får något över. Skala 4-5 morötter och hacka 2 dl smått (skall blandas i biffsmeten). Skär resten av morötterna i cm-tjocka slantar.
3. Finhacka 2 banan-schalottenlökar och lägg 1 msk av det finhackade åt sidan till såsen.
4. Stek 2 dl rotselleri, 2 dl hackad morot och schalottenlök (OBS! Minus en matsked!) i 3-4 minuter i en stekpanna i 1-2 msk olja eller smör.
5. Lägg 500 g älgfärs i en bunke, tillsätt 2 ägg, de stekta grönsakerna samt 1 msk timjan, 1 tsk salt, 1 tsk soja samt 6-7 varv med pepparkvarnen (ca 1 krm). Blanda väl och forma färssmeten till åtta biffar.
6. Koka upp lite vatten i en kastrull och lägg i morotsslantar samt ev sellerikuber tills de är mjuka, ca 7-8 minuter.
7. Sås: Finhacka 1 vitlöksklyfta. Fräs 1 msk schalottenlök med vitlöken i 1 msk smör i 3 minuter i en kastrull. Salta 0,5 tsk under tiden. Vispa ner 1,5 dl matlagningsgrädde, 1 dl cremé fraiche och 1 dl vatten. Tillsätt 1 tsk soja och 1 tsk rödvinsvinäger (eller annan vinäger). Tillsätt 1 krm svartpeppar. Låt puttra till såsen tjocknar. Innan servering, klipp i en hel kruka gräslök.
8. Stek biffarna i 2 msk smör/olja på medelstark värme, ca 4 minuter på varje sida tills de är genomstekta.
9. Servera biffarna med de kokta rotsakerna, potatisen och gräslöksåsen.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress