4

Att jobba med sina rädslor

Oj, vad tyst det är hemma. Irma har precis somnat, hon har varit lite orolig och ledsen idag också så min gissning är att hon antingen är lite krasslig eller så går hon igenom en utvecklingsfas nu. Själv har jag suttit och gråtit framför Oprah, det handlade om människor med svåra fobier för bakterier och hur de genomgick en intensivbehandling för detta. Eftersom jag själv kämpade så hårt med min fobi för sniglar när jag gick i KBT för 1,5 år sedan kan jag verkligen sätta mig in i vad de går igenom under behandlingen med exponeringen för det jobbiga och de ångestattacker som medföljer.

I samma stund som jag skriver det här inser jag att jag tyvärr till viss del har halkat tillbaka i mina fobiska tankar kring sniglar. Jag tänkte att jag skulle lägga ut en bild på en snigel under texten men det kändes jättejobbigt att googla på sniglar och få upp massa bilder på en gång. Instinktivt höll jag för ögonen och stängde ner google igen. Det var inte bra. Jag måste göra ett nytt försök med en gång.Jag gick lite långsamt fram nu och valde en bild på en snigel med skal, för er som följt mitt kämpande mot att komma över min fobi så vet ni ju att det är de s.k. mördarsniglarna och skogssniglarna som är värst att konfrontera men jag sitter här själv och svettas så det får räcka med ett litet steg nu (för två år sedan hade det iof varit helt omöjligt för mig att självmant ens titta på en tecknad bild av en skogssnigel så jag är ju fortfarande väldigt mycket bättre än då). Men det känns ändå ledsamt att inse att jag fallit tillbaka i gamla mönster och jag vet att det bara finns ett sätt att mota tillbaka ångesten - genom konfrontation. Att gång på gång på gång möta det läskiga tills dess att ångesten inte kopplas samman med åsynen av en snigel. Jag vet att jag kan. Jag har tagit mig förbi rädslan en gång, nu gäller det bara att inte hamna i gamla beteenden igen.

Bilden är lånad från http://hem.passagen.se/tabykh/snigelalbum.htm

Liknande inlägg

Kommentarer:

1 gabbi:

skriven

jo det blir julfirande i nya lägenheten. vi satt upp granen i dag som vi köpte i dag. den är så fin., SVARRT sååå coooool.

blir bara jag barnen, jocke och mammsen. inga flera alla firar åt annat håll tyvär.

så det blir lite ensamt.

jag jobbar även julafotn, juldagen och annandagen.

sen drar vi iväg en vecka och åker skidor mm.

2 Caroline:

skriven

Svart gran, det var nog lite för annorlunda för min smak ;-)

Mysigt med skidåkning, vart skall ni då? Skall de stora killarna få gå i skidskola? Du får ta lite kort och lägga upp på Familjeliv efteråt :-)

Kram!

3 gabbi:

skriven

näää kanon fint med svart gran. men vi är inte som alla andra eller hur ;-)

vi vill inte vara för traditionälla. gillar hitta våran egen väg. men vi har massa andra fina traditionella saker oxå.

jag har en bok som står allt om varje vecka en bebis går igenom olika utväcklingstadier. läser man den så får man mer försåelser hur bebben är en viss vecka mm.

kom förbi och sno den!!!!!!!!!vi ska till edsbyn, till pappas stuga.

Jocke kommer inte åka sjudor inte hans starka sida eller intresse. så han tar hand om barnen i barn pulkebacken. så åker jag och tomas som ska med och slappa oxå en stund i backen.

sen har barnen vanliga långåkningsjidor och skriskor. vi får åka sånt allihopa.

ska bli kul att se om det först och främs fins någon snö. och sen hur barnen kommer gilla det.kram

4 gabbi:

skriven

ååå man kan inte lemna ungarna ensamma.

vi sov lite och man hör ungarna härjar.

sen när vi går upp så ser man 2m toapapper i badkaret, tandtråden har dom dragit upp hela och tagit sönder och klipt i bitar, snott bullarna som vi skulle äta i dag och ätit upp dom men lemnat små bitar under sängen som att det skulle låtsas att vi inte ser det.

bråkat med varandra har man hört. tagit sönder lusseljusen dom hade i går på lucia ena bröt dom sönder.roligt morgon. man blir så ledsen och besviken på dom.

det går inte att lita på dom något...... :-(vad har man misslyckats med

Kommentera här: